21-22 augusti: Unik helgkurs om mexikanska urfolksrörelsen Zapatisterna

Kulturhuset Presenterar stolt Färnebo Folkhögskolas Helgkurs om Zapatisterna.

Lördag den 21 augusti kl. 9:45-15:00
Söndag den 22 augusti kl. 9:45-15:00

Välkommen att tillsammans med andra intresserade delta i helgkursen från Färnebo med möjlighet till diskussion och samtal. Fika och Mackor på lördagen och mat på söndagen kommer finnas att tillgå i fiket under lunchrasterna. Missa inte denna unika möjlighet att ta del av Zapatisternas historia!


Program


Vilka är Zapatisterna?
En mexikansk urfolkrörelse som sedan de gjorde uppror på nyårsnatten 1994 och tog tillbaka jord från stora markägare, ägnat sig åt att bygga upp fem självständiga kommuner, egna sjukhus, skolor och att göra motstånd mot kolonialism, kapitalism, rasism och patriarkat.

Varför behöver vi lära oss av dem?
Även om Zapatisterna har mötts av stort motstånd från den mexikanska staten har de lyckats bygga ett unikt alternativ. Färnebo folkhögskola har en lång historia av solidaritetsarbete med Zapatisterna och vi anser att det är viktigt att fler får möjlighet att lära sig om deras inspirerande och banbrytande kamp.

Varför gör Färnebo detta nu?
Den 3 maj seglade en delegation med sju zapatister från Mexikos kust mot Europa. I år är det exakt 500 år sedan Tenochtitlán, dagens Mexico City, invaderades av spanjorerna och zapatisterna har beslutat att göra en motsatt resa. Dels för att markera att urfolken aldrig blev erövrade och att de än i dag gör motstånd, dels för att möta rörelser, organisationer och människor som liksom de kämpar för en bättre värld och för att lära av varandra.

Medverkande
Liv Strömquist, serietecknare och konstnär
Stellan Vinthagen, professor i sociologi som forskar om sociala rörelser, makt, motstånd och samhällsförändring
Alberto Solís Castro, mexikansk människorättsaktivist, fd chef för fredsorganisationen Serapaz
Israel Mora, mexikanska människorättscentret Frayba
Andrés Rivarola Puntigliano, docent i ekonomisk historia, lektor i Latinamerikastudier och föreståndare för Nordiska Latinamerikainstitutet vid Stockholm universitet
Sandra Eriksson, aktivist och folkbildare
Carmen Blanco Valer, lärare Färnebo folkhögskola, aktivist och folkbildare
Solidaritetsföreningen K’inal
Fler tillkommer.

Mer information kommer på vårt facebookevent.