En flådig fasad eller ett levande Kulturhus?

Det är nu mindre än tre månader kvar tills dess att Jönköpings Kommun planerar att ta över Kulturhuset från den ideella förening som drivit huset i över 30 år. Efter tre år av kommunala utredningar, mediedrev och politiska utspel, står Föreningen Kulturhuset idag starkare än på länge, med ökande verksamhet, en växande ekonomi och en rad spännande projekt på gång framöver. Samtidigt undrar allt fler, kommer Kulturhuset ens vara öppet efter årsskiftet om kommunen tar över?

Det kommunala övertagande beror enligt er, Mats Green (M) och Anna Mårtensson (FP), på att vi i Föreningen Kulturhuset inte står för den kultur ni vill ha.

Smålands största loppis, Gemenskap i Jul, konserter, keramik- och snickeriverkstäder, replokaler, folkkök, utställningar och festivaler är några av de saker som föreningen möjliggör i Kulturhuset. Genom våra medlemsföreningar ger vi även plats till teater, sportdans, bioföreställningar, medeltidslajv och -dans, rollspel, folkbildning, träning, folkdans med mera.

När du Anna Mårtensson förra veckan sa att ni skulle storsatsa på kulturen i Jönköping spetsade vi öronen. Sex miljoner till Kulturhuset. Det visade sig tyvärr till stor del handla om nödvändiga renoveringar, då kommunen försakat sitt fastighetsägaransvar de senaste åren. Satsningarna var alltså vad som på vardagssvenska kallas underhåll.

Vi brukar säga att ett Kulturhus är så mycket mer än bara fyra väggar och ett tak. Sedan politikernas beslut i april om att ta över Kulturhuset har vi därför fortsatt utveckla innehållet, bland annat genom en större musiksatsning. Denna har hittills inneburit en fullt utrustad öppen replokal, nytt ljud- och ljussystem i Insikten, grundkurser i ljudteknik och för ett par veckor sedan började arbetet med en inspelningsstudio på Kulturhuset. Vi har spelningar bokat i stort sett varje helg och det börjar nu även fyllas upp på vardagarna.

Att ni inte gillar det vi gör står er så klart fritt att tycka, men vad vill ni då ha istället?

Anna Mårtensson vill se en utveckling av befintlig verksamhet, medan Mats Green förespråkar en helt annan inriktning och ny typ av verksamhet i huset. Vi är inte helt övertygade om att det som ni kallar satsningar, utveckling och nytänkande i slutändan kommer att gynna vare sig Kulturhusets verksamhet eller kulturlivet i stort.

Med vår modell räcker sex miljoner till att driva ytterliggare två Kulturhus nästa år, med kommunens räcker det till renoveringar och en ny entré. Studiebesök till andra städer, kommunala utredningar och konsulter i all ära, men vad har ni att erbjuda Jönköpingsborna annat än välformulerade visioner och flådiga fasader?

Föreningen Kulturhuset står idag enligt besökare, aktiva, medlemmar och de flesta av våra tidigare största kritiker för en bred, öppen och välfungerande verksamhet.

Men fortfarande ekar frågan, vem kommer städa i Kulturhuset då ljuset slocknat på scen efter Anna Mårtensson och Mats Green?

Nu på lördag, klockan 13:00, kallar vi därför till demonstration till stöd för Kulturhuset, medlemsstyret och den fria kulturen.

/Styrelsen Föreningen Kulturhuset i Jönköping

Debattartikeln publicerades något förändrad i Jönköpings Posten, 2013-10-09