8/3 – En kväll fylld av Systerskap och kamp

Den 8e mars, på internationella kvinnodagen, fylls Kulturhuset med aktivitet: musikquiz, föredrag, mat, konstutställning och spelning med två band är några av de saker som händer under kvällen.

För några veckor sen kom ett par personer in på Kulturhuset och undrade vad som händer på internationella kvinnodagen i år. Palle och Em svarade först att de inte visste, men samtidigt att, klart det händer något fett!

Em, som nu är med i arrangörsgruppen inför 8e mars, berättar:

– Vi var några som bestämde att, fan vi måste fixa något! Bara något händer så är det gött. Sedan spred sig idéerna och nu är det flera saker som gått i lås. Det blir en helkväll med go mat, ett livespelat musikquiz, ett viktigt fördrag om civilkurage, spelning med ett par band och en konstutställning.

– Vi vill uppmärksamma kvinnors styrka och kvinnors kamp och samtidigt vad kvinnor får utstå i form av lägre lön, att kvinnor i större utsträckning utsätts för våldtäkter och våld i hemmet. Det kan också handla om folk som ropar efter en på stan, som tafsar, i skolan när snubbar gick rakt in i omklädningsrummen, vi kan kalla det vardagsförtryck, saker som händer varje dag, hela tiden, men som många blundar för. Detta händer varje dag, och vi förtjänar upprättelse för det.

Kvällen startar med ett föredrag om Nattskiftet, en organisation som bland annat nattvandrar, dit kvinnor som är på väg hem kan ringa om de behöver någon att prata med, som kan möta upp eller kanske köra en hem. De genomför även olika utbildningar och kurser. Em igen:

– Jag tycker det är skitviktigt att kvinnor lyfts upp. Att ställa upp för varandra och att ingen ska känna sig ensam. Det är så lätt som kvinna att känna sig ensam när du blir utsatt för saker eller utsatt för förtryck, då är det extra viktigt att det finns ett nätverk med andra personer som kan backa en.

– Vi ska inte behöva vara rädda för att vara ute ensamma, vi måste knäcka den koden. Det handlar också om att män måste ta sitt ansvar. Jag ska inte behöva stå och berätta för en man att han inte ska antasta någon. Att prata om det gör att folk kanske vågar stå upp för sig själva, stå upp för varandra.

Det fortsätter i Nyfiket med musikquiz med livemusik samt mat- och fikaförsäljning. Där kommer fyra personer spela musik och köra quiz som matgästerna kan delta i.

– Vi kände inget band som körde quiz så vi startade ett själva. Jag själv har mest sjungit i duschen innan och nu ska jag stå på scen och spela bas. Nu är vi fyra tjejer med olika mycket musikerfarenhet som kommer stå på scen tillsammans. Det värsta som kan hända är att det inte blir perfekt men så gör ju snubbar hela tiden så det är väl vår tur nu, säger Palle.

– Systerskap är det coolaste som finns. Att kvinnor världen över har ett band till varandra. Det gör all skillnad, för mig har det varit en stor del i att komma på fötter igen efter allt skit en varit med om. Att det finns brudar som backar en. Om jag inte orkar idag, så finns det andra som kommer fortsätta kämpa tills jag kommit på fötter, fyller Em i.

Kvällen avslutas med spelning i Insikten. Stämsång möter distade strängar och pumpiga trummor. En symfoni av harmonier som krockar med vemod och ilska. Förbered er på Maran från Jönköping. Dessutom inte mindre än det kritikerrosade rockbandet Hedda Hatar från Lund och förgyller kvällen.

– Jag hoppas det kommer jävligt mycket gött folk och att vi kommer ha jävligt roligt tillsammans! Jag tror att framtiden är fylld av systerskap och kamp, avslutar Em.

SCHEMA FÖR KVÄLLEN

17:00 Dörrarna öppnas

17:30-19:00 Föredrag om civilkurage med diskussion på slutet

18:00 Matserveringen öppnar i Nyfiket

19:30-20:30 Live musikquiz i Nyfiket

20:30 Öppen scen i Nyfiket

20:30 Insläpp i Insikten

21:00 Första bandet på scen

“Vill du hjälp till med till exempel matlagning, matförsäljning eller städning den 8e mars? Vi tar tacksamt emot hjälp!

Skriv till oss på Kulturhusets Facebooksida så löser vi det!”

FAKTA KRING INTERNATIONELLA KVINNODAGEN

Internationella Kvinnodagen fick sitt officiella datum, den 8:e mars, år 1977 på FN:s initiativ för att uppmärksamma ojämställdheten och kvinnors situation världen över.
Den första nationella kvinnodagen tog plats i USA på initiativ av det amerikanska socialistpartiet år 1909 och året därpå instiftades en internationell kvinnodag för att stötta kampen för kvinnlig rösträtt. Detta skedde under en kongress i Köpenhamn på det av danska staten numera nedstängda Ungdomshuset. En av initiativtagarna var den kända socialisten Clara Zetkin.
Den första internationella kvinnodagen hölls år 1911 och uppmärksammades i flertalet länder den 19:e mars. Kampen fördes för kvinnlig rösträtt, för kvinnans rätt till arbete och yrkesutbildning och för ett slut på diskrimineringen kvinnor utsätts för på jobbet.
Kvinnodagen förbjöds i de nazistiska och fascistiska staterna, och dagen uppmärksammades kanske mest i östra Europa och Sovjetunionen. Men framåt 60-talet började västvärldens feminism växa och kvinnodagen började åter uppmärksammas, till en början i USA men sen även i Europa.
Svenska kvinnors vänsterförbund tillsammans med en kvinnoorganisation vid namn Grupp 8 gjorde att dagen uppmärksammades rejält i Sverige 1972.
Många tror att dagen är till för att fira, men enligt FN är dagens budskap detsamma som innan, att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation i världen.
Källa: Metro.se (https://www.metro.se/artikel/d%C3%A4rf%C3%B6r-finns-internationella-kvinnodagen)